Arkitektur!

Aker Brygge/Tjuvholmen

Jeg var ikke så gammel da jeg begynte å interessere meg for arkitektur, og gjennom mange år på folkeskole og realskole var den store drømmen en gang å bli arkitekt.

Jeg blir fremdeles ofte fascinert av både gammel og ny arkitektur, og siden jeg alltid har med meg mitt kamera så blir det ganske mange bygninger og arkitektoniske detaljer i bildearkivet mitt i løpet av et år. Kanhende det er vel så interessant å fotografere den beste arkitekturen som å skape den?

Dette bildet er tatt i Oslo havn, med Astrup Fearnley-museet til høyre.

Reisefotografering

Tåka letter i Moseldalen

Med ujevne mellomrom får jeg behov for å ta med meg mitt kamera og reise til steder jeg ikke har vært. Det er noe magisk med å se landskap jeg ikke visste noe om, lys som er helt annerledes enn det jeg opplever utenfor stuevinduet hjemme, og folk som har en helt annen hverdag enn den typisk innlandsnorske som jeg er vant til.

Nå har jeg samlet noen reiseopplevelser fra de siste ti årene i et bildealbum på nettsiden min, og gitt det tittelen «Kulturlandskap i Europa». Ta en titt her.

Femte besøk i Venezia

I februar i år besøkte jeg Venezia for femte gang. Den første uka var byen preget av karnevalet. Etterpå reiste jeg litt rundt omkring i lagunen – bl.a. til Lido, Murano og Burano. Her er noe av det jeg fikk oppleve for første gang.

Karneval!

Karnevalet i Venezia begynner å nærme seg slutten. Hittil har det vært helt fantastisk, og har langt overgått alle mine tanker om dette på forhånd. Det er forhåpentlig mulig å forstå ut fra bildene som jeg publiserer her.

Sannsynligvis bestiller jeg hotellrom for neste års karneval før jeg returnerer til Norge om vel en uke.

Velkommen til kysten!

Tom Martinsen var og er et av mine største forbilder når det handler om fotografering. Han hadde en uro i seg som han brukte til å skape sin egen verden av fotografier. Enten det var et reportasjeoppdrag for Dagbladet (der han var fotograf det meste av sitt liv), en roadtrip i USA eller en vandring på en av Vestfolds mange steinstrender, så delte han raust av seg selv i det arbeidet han gjorde. Og han delte videre til resten av verden og de han hadde omkring seg. Jeg har lært mye av å bare bla i boken som ble utgitt etter hans død i 2007.

Vi hadde en ting felles, Tom og jeg. Kjærligheten til strendene på vestfoldkysten. Jeg har vært på mange turer til de samme stedene og forstår på min måte litt av hvordan han tenkte og hvorfor bildene hans ble slik de ble. Vandringer på rullesteinstrendene var på en måte hans meditasjon og bidro til nødvendig balanse i et hektisk journalistliv.

I dette bildegalleriet kan du se noen av mine bilder fra Vestfold. Jeg når ikke Tom til anklene engang, men jeg vil alltid være takknemlig for hans fotografier.

Rullestein fra Mølen

Rullestein fra Mølen

 

Folk i Venezia

Jeg er ikke så god til å holde på hemmeligheter, så de fleste som kjenner meg har lenge visst at jeg har planlagt en reise til Venezia i februar. Målet er å komme hjem med mange brukbare bilder og noen helt fabelaktig gode bilder.

Denne uka har jeg gått gjennom Veneziabilder der folk er i fokus, og hvis du klikker på lenken under bildet ser du flere eksempler. Noen av dem er jeg fornøyd med, men det er rom for betydelige forbedringer, dvs. nye bilder! Jeg må bare innrømme at jeg gleder meg veldig til dette. Jeg skal også treffe noen fotovenner og Veneziavenner, og den første uka er det karneval. Dette tror jeg kan bli fint.

Se mange flere bilder  her!

Se mange flere bilder her!

Byen i røyken

Da jeg kom til Notodden var jeg åtte år og skulle begynne i tredje klasse. Far hadde forsøkt å friste meg med at byen hadde svømmebasseng og bibliotek, men det som overskygget alt var jo røyken! Tinfos Jernverk sørget for at nedre bydel (sentrum) veldig ofte var innhyllet i røyk, og at det var vanskelig å få tørket tøyet uten at det ganske straks måtte vaskes på nytt. Vi ble opplært til å sette pris på røyken, for den betydde arbeidsplasser og inntekter.

I dag er det verken røyk eller jernverk ved Heddalsvannet, men i vinterhalvåret hender det avogtil at frostrøyken overtar og forandrer litt på utsikten. Mens klesvasken ligger og vrir seg i en tørketrommel.

Frostrøyk i januar, sett fra Kanalveien

Inn i et nytt år

Året 2017 ble avsluttet med lansering og julesalg av boka «Notodden – min by». Mottagelsen har vært veldig god. Det har rett og slett gitt mersmak. Inne i mitt hode ligger det allerede et nytt bokprosjekt og ber om oppmerksomhet. Vi får se hvordan det går i 2018...

Her er et av bildene som lenge lå på beddingen til å bli med i boka. Nå er det ihvertfall med på facebook. Det er fra den gamle båthavna ved Heddalsvannet.

Takk for året som gikk, og takk for all støtte, oppmuntring og heiarop. Vi vet lite om hva et nytt år kan bringe med seg, men fra min kant er det ganske sannsynlig at det vil komme flere bilder.