Gjeteren i Calabria

I november 2013 var jeg i Calabria (lengst sør i Italia) for å delta i olivenhøstingen. På en utflukt i området møtte vi en dag denne mannen, som var gjeter på fulltid og levde i naturen det meste av året. Det var blitt vinter i høyden – og her er han på vei ned fra fjellet sammen med buskapen – som så ut til å bestå hovedsakelig av geiter – samt gjeterhunden og hesten hans.

Jeg forsto ikke så mye av det han sa (det gjorde heldigvis vår italienske vert), men jeg merket meg det sterke forholdet mellom ham og dyra, særlig hesten hans. De to hadde et spesielt språk seg i mellom, og de brukte lyder og kroppskontakt til å kommunisere med hverandre. Som du kan se hadde hesten verken bissel, grime eller tømmer.

Jeg fikk vite at han var fra Tyskland opprinnelig og at han hadde flyktet fra en narkotikadom og reist til Sør-Italia. Her hadde han blitt oppdaget og stilt for retten. Den italienske dommeren gav han muligheten til å få jobb som gjeter i lokalsamfunnet i stedet for å bli dømt. Nå har han passet dyrene for bøndene i nærområdet i flere år.

Jeg kommer aldri til å glemme ham. Han hadde en ro og indre trygghet som man kanskje ikke skulle tro at en tidligere narkoman kunne ha. Kanskje hadde kontakten med dyrene reddet ham. Jeg fikk en følelse av at dyrene både respekterte ham og elsket ham.