Min nærmeste nabo

For noen år siden skulle jeg ha ny verdivurdering på huset jeg bor i og hadde to takstmenn på besøk. En av dem ble stående ganske lenge og se ut gjennom stuevinduet. Til slutt sa han til kollegaen sin: «Dette er Notoddens beste beliggenhet».

Hvordan går det an å si noe sånt når en av de nærmeste naboene er en kraftstasjon?

Si det – jeg forsto ham ihvertfall.

Selve kraftstasjonen merkes ikke så godt. Den ligger stort sett innbygd i demningen og gir lite eller ingen lyd fra seg. En viktig bonus er nettopp denne demningen, for det er den som har gitt oss vannspeilet. Det er åser og fjell i horisonten sammen med dette vannspeilet som betyr mest for det man kan se i stuevinduet: Tåråfjell, Tinnesåsen, Sagafossdammen, Holtakanalen – pluss det fantastiske fugle- og dyrelivet som hører til:

Hekkende fugler – og noen på besøk:
Kjøttmeis, Spettmeis, Blåmeis, Dompap, Rødstrupe, Linerle, Bokfink, Pilfink, Grønnfink, Skjære, Kråke, Gråmåke, Kvinand, Siland, Hønsehauk, Ravn, Gråsisik, Grønnspett, Flaggspett, Storskarv, Hegre, Fossekall, Sangsvane, Sidensvans, Gråtrost, Svarttrost, Stillits, Kjernebiter, Ringdue, Gjerdesmett, Strandsnipe...

Dyreliv:
Bever, Rødrev, Rådyr, Grevling, Flaggermus, Ekorn...

Fisk:
Det er en ganske bra ørretbestand i Sagafossdammen/Holtakanalen.

For noen år siden ble trærne ved tømmerrenna fjernet etter pålegg fra Norges Vassdrags og Elektrisitetsvesen (NVE), og det har nok bidratt til å skremme bort noen fuglearter. Vi håper jo at de kommer tilbake.

Det er mer å fortelle – det gjøres kanskje best gjennom et bildegalleri.

Og – velkommen til Kanalveien! Kanskje du får øye på noe jeg aldri har sett?

Kjøkkenfotografering

Jeg fikk bare lyst til å prøve det. Teste ut noe nytt. Et svarthvitt øyeblikksbilde av mitt eget kjøkken. Tre lyskilder; et mellomstort takvindu, litt sidelys fra et annet vindu og kunstig lys fra lyspærene under kjøkkenvifta. Ikkeno' rydding eller fiksing – bare kjøkkenet slik det ofte ser ut etter middagen er over. Et hverdagsportrett av en kjent situasjon i livet mitt.

Geitrams. Min hagefavoritt.

I solskråningen foran huset mitt har det vokst geitrams siden jeg flyttet hit for 10 år siden – og antagelig lenge før den tid også. Denne planten/blomsten har mange fine egenskaper:

Den er vakker fra lenge før den blomstrer til de siste frøene har danset avgårde med vinden på ettersommeren. Den er en raus og gjestfri vert for mange småkryp og insekter gjennom sommeren. Den har grasiøse, flotte, hvite svinger på seg når den blomstrer av og frøene dukker opp. Den får enhver blomsterinteressert fotograf til å tilbringe timevis ute i hagen.

Bildene forklarer og utfyller forhåpentligvis det jeg har skrevet:

Arkitektur!

Aker Brygge/Tjuvholmen

Jeg var ikke så gammel da jeg begynte å interessere meg for arkitektur, og gjennom mange år på folkeskole og realskole var den store drømmen en gang å bli arkitekt.

Jeg blir fremdeles ofte fascinert av både gammel og ny arkitektur, og siden jeg alltid har med meg mitt kamera så blir det ganske mange bygninger og arkitektoniske detaljer i bildearkivet mitt i løpet av et år. Kanhende det er vel så interessant å fotografere den beste arkitekturen som å skape den?

Dette bildet er tatt i Oslo havn, med Astrup Fearnley-museet til høyre.

Reisefotografering

Tåka letter i Moseldalen

Med ujevne mellomrom får jeg behov for å ta med meg mitt kamera og reise til steder jeg ikke har vært. Det er noe magisk med å se landskap jeg ikke visste noe om, lys som er helt annerledes enn det jeg opplever utenfor stuevinduet hjemme, og folk som har en helt annen hverdag enn den typisk innlandsnorske som jeg er vant til.

Nå har jeg samlet noen reiseopplevelser fra de siste ti årene i et bildealbum på nettsiden min, og gitt det tittelen «Kulturlandskap i Europa». Ta en titt her.

Femte besøk i Venezia

I februar i år besøkte jeg Venezia for femte gang. Den første uka var byen preget av karnevalet. Etterpå reiste jeg litt rundt omkring i lagunen – bl.a. til Lido, Murano og Burano. Her er noe av det jeg fikk oppleve for første gang.

Karneval!

Karnevalet i Venezia begynner å nærme seg slutten. Hittil har det vært helt fantastisk, og har langt overgått alle mine tanker om dette på forhånd. Det er forhåpentlig mulig å forstå ut fra bildene som jeg publiserer her.

Sannsynligvis bestiller jeg hotellrom for neste års karneval før jeg returnerer til Norge om vel en uke.

Velkommen til kysten!

Tom Martinsen var og er et av mine største forbilder når det handler om fotografering. Han hadde en uro i seg som han brukte til å skape sin egen verden av fotografier. Enten det var et reportasjeoppdrag for Dagbladet (der han var fotograf det meste av sitt liv), en roadtrip i USA eller en vandring på en av Vestfolds mange steinstrender, så delte han raust av seg selv i det arbeidet han gjorde. Og han delte videre til resten av verden og de han hadde omkring seg. Jeg har lært mye av å bare bla i boken som ble utgitt etter hans død i 2007.

Vi hadde en ting felles, Tom og jeg. Kjærligheten til strendene på vestfoldkysten. Jeg har vært på mange turer til de samme stedene og forstår på min måte litt av hvordan han tenkte og hvorfor bildene hans ble slik de ble. Vandringer på rullesteinstrendene var på en måte hans meditasjon og bidro til nødvendig balanse i et hektisk journalistliv.

I dette bildegalleriet kan du se noen av mine bilder fra Vestfold. Jeg når ikke Tom til anklene engang, men jeg vil alltid være takknemlig for hans fotografier.

Rullestein fra Mølen

Rullestein fra Mølen

 

Folk i Venezia

Jeg er ikke så god til å holde på hemmeligheter, så de fleste som kjenner meg har lenge visst at jeg har planlagt en reise til Venezia i februar. Målet er å komme hjem med mange brukbare bilder og noen helt fabelaktig gode bilder.

Denne uka har jeg gått gjennom Veneziabilder der folk er i fokus, og hvis du klikker på lenken under bildet ser du flere eksempler. Noen av dem er jeg fornøyd med, men det er rom for betydelige forbedringer, dvs. nye bilder! Jeg må bare innrømme at jeg gleder meg veldig til dette. Jeg skal også treffe noen fotovenner og Veneziavenner, og den første uka er det karneval. Dette tror jeg kan bli fint.

Se mange flere bilder  her!

Se mange flere bilder her!