Gateopera i Lucca

Musikkfestivalen som aldri tar slutt.

Vi rusler rundt i Luccas gater på leting etter et sted å spise lunsj. Det er midt i oktober, og behagelig sommertemperatur etter norsk målestokk. Det er stramme restriksjoner på motorisert trafikk i denne byen, men desto flere syklister og fotgjengere. Vi har god tid til å studere alle de fine, små butikkene med alt fra sesongens frukt og grønnsaker til bøker, lokale viner, skrivesaker, klær, frukt, kunst og sjokolade. Og det er ikke bare det som synes i vinduene som frister. Dørene står stort sett vidåpne, slik at duftene innenfra sniker seg ut på fortauet og inviterer oss inn. Vi plages ikke av motorstøy eller andre irriterende lyder, men hører latter, lavmælte samtaler – og musikk!

Idet vi runder et hjørne viser det seg at en av “musikklydene” kommer fra en lys levende operasanger! Orkesteret har han med seg på en CD-spiller, men stemmen er helt hans egen. Og han synger ikke bare med stemmen, men med hjertet – noe som kanskje synes på bildet. Folkemengden er ganske stille der vi står, og folk som går forbi, “lister” seg avgårde for ikke å forstyrre opplevelsen for oss som hører på.

Jeg har hørt mange gatemusikanter i mitt liv, men dette går utenpå det meste jeg har opplevd i den retningen. Lucca er bokstavelig talt en sammenhengende helårs Puccini-festival, og fra april til oktober er det konsert i San Giovanni-kirken hver eneste dag! (resten av året kun torsdag til lørdag!) Dette henger naturlig nok sammen med at Lucca er operakomponisten Giacomo Puccini sin hjemby. Jeg vet det, for jeg så ham sitte og høre på et par kvartaler unna!

Giacomo Puccini